E-Sbif'de Yapılan Değişiklikler

ibrahim GürkanMakale UncategorizedSerbest Bölgeler Bilgisayar Uygulama Programı E-Sbif’de Yapılan Değişiklikler

Serbest Bölgeler Bilgisayar Uygulama Programı E-Sbif’de Yapılan Değişiklikler

Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’nin 33 üncü maddesine istinaden, serbest bölgelere mal girişi ve çıkışı ile bölge içi mal satışlarına ilişkin işlemler; Serbest Bölgeler mevzuatında (1998/5, 2000/1, 2005/5, 2011/1, 2017/5 v 2021/1 Sayılı Genelgeler ) yer alan esaslara göre gerçekleştirilir.

Bölge işlemleri ile ilgili yapılan son değişiklikler arasında e-fatura sistemine geçişin yaygınlaşması ile, ibraz durumlarında gerek kullanıcı ihtiyaçları gerekse teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurularak güncellemeler yapıldı.

SBİF uygulaması serbest bölgelerde faaliyette bulunan firmaların bölgeye yapılan giriş / çıkış ve bölge içi mal alım atımlarında düzenledikleri belgelerdir. Bu belgeler gümrük müşavirlikleri tarafından düzenlenir. Düzenlenen belgenin ekinde malzemeye ait faturalar aslı veya daha sonra aslı eklenerek Bölge Müdürlüğüne müracaat edilir. Bölge müdürlüğünce yapılan incelemelerden sonra Gümrük Yönetmeliği’nin 115’inci maddesinde bulunan unsurlara uyması halinde Gümrük idarelerince kabul edilir ve form işleme alınır.

Talebin uygun görülmesinden sonra Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’nin 41’inci maddesine göre Fon’a ödenmesi gereken ücretin bankaya yatırıldığını gösteren dekontun ibrazı ile işlemin yapılmasına izin verilir.

Serbest Bölge İşlem Forumu’nda yapılan güncellemeleri aşağıdaki şekilde maddeleye biliriz.

1- Aslı veya daha sonra aslı bildirilen, ekte yer alan e-fatura, e-arşiv faturalar artık taranarak sisteme eklenebilir.

2- SBUY 41. maddesi kapsamında malların değeri üzerinden alınan (%0,1 , %0.9) Özel Hesap ücretinin (fon bedelinin) tahakkuk belgesinin elektronik bankacılık kullanılarak tahsil edilmesi ile elektronik olarak alınan belge sisteme yüklenebilir.

3-Uygulama ekranında ‘Ek Evrak’ bölümüne ait evrakların .png, .jpeg, ,gif veya taşınabilir belge biçimi .pdf olarak yüklenebilir. 

4-Mal alım satım belgerlerine ait düzenlemede tüm -e faturaların sisteme iletildikten sonra Maliye Bakanlığı’nın onayladığı şablona ait XML uzantıları direkt olarak sisteme yüklenebilir.

Bu değişiklikler ile;

  • Serbest bölgelerde yapılan işlemlerin onay sürelerinde gecikmelerin engellemesi,
  • Basılı kağıt ihtiyacının ortadan kaldırılması,
  • GİB’İn sistemine gönderilmeyen faturaların işleme alınmaması,
  • Elektronik imzalanan belgelerin tekrar ıslak imzadan geçmesine gerek kalmayarak Gümrük Müşavirliklerinin ve diğer ilgili kontrol birimlerinden iş yükünün azaltılması,
  • SBİF de işlem gören malzemenin faturası üzerinde değişiklik yapılamayarak malzemelerin kontrollü şekilde işlem görmesi,
  • Asıl kontrol edilmesi gereken durumlara daha fazla zaman ayrılması sağlanacaktır.

Gelişen ve değişen dünyada sistemlerin elektronik ortamlara entegre edilmesi hem gereksiz iş yükünü almakta hem de işlerin  daha doğru veriler girilerek güvenli ve düzenli bir biçimde kaydedilmesini sağlamakta.

Kaynaklar;

https://ticaret.gov.tr
https://www.hmb.gov.tr

https://www.ey.com > tr

İbrahim Gürkan