Yatırım Yapmadan Önce Fizibilite Raporu!
Gelişen ve değişen dünyada artan yatırım olanakları birçok kişinin kafasını karıştırmakta. Yastık altı yapılan birikimlerin, düşük faiz ile çekilen krediler ile yapılacak kar getirici yatırımların riske atılmadan doğru bilgi ile kullanılması gerekmekte. Kişiler bazen çevrelerinden duydukları bazen de kendilerinin kısıtlı ve çok açıklayıcı olmayan internet araştırmaları ile yatırımlar yapıyor. Bunlar çoğu zaman hüsranla sonuçlanmakta.
Doğru bir çalışma ve yatırım değerlendirmesinin en önemli kalemi öncesinde bilirkişiler tarafından yapılacak Fizibilite raporlarında.
Bu yazımızda Fizibilite raporu nedir ve neden önemlidir bunlara göz atalım.
Öncelikle;
Fizibilite Raporu Nedir?
Fizibilite raporu yatırımlar için hazırlanan çalışmaların bütünüdür. Bu çalışmalar yatırımın yapılması durumunda karlılığının ne olacağını gösteren raporlamadır. Kısaca yatırımın ne kadar “yapılabilir” olduğunu gösteren bir rapor türüdür.
Fizibilite Raporu düşünülen yatırımla ilgili;
1-Sektör araştırması
2-Teknik araştırma
3-Finansal tablolarının hazırlanması
olmak üzere 3 önemli konuya yer verir.
Sektör Araştırması:
Fizibilite raporunda ilk kısım sektör araştırması ile ilgili kısımdır. Çok genel olarak sektörel araştırma kısmında şu başlıklar olmalıdır:
- Yatırımın ya da projenin tanımlanması
- Ürün ya da hizmetin tanımlanması
- Sektörel analiz
- Arz durumu
- Talep durumu
- Teşvik ve hibeler
- Girdi piyasaları
- Satış ve pazarlama stratejileri
Teknik Araştırma:
Bu kısımda yatırımın yapılacağı yerin nedenleri ile belirtilmesi gerekmektedir. Birçok yatırımın en önemli konularından bir tanesidir. Çok genelleme yaparsak herhangi bir yatırımın teknik analiz kısmında olması gereken başlıklar:
- Kuruluş yeri neresidir?
- Kullanılacak teknoloji ve Üretim sürecinin anlatılması
- Çevresel değerleme
- Uygulama planı
Finansal tablolarının hazırlanması
Fizibilite raporunun son kısmı ve en önemli kısmı ise finansal fizibilite kısmıdır. Fizibilite raporunun asıl amacı aslında yatırımın karlı bir yatırım olup olmadığıdır. Şayet karlı ise ne kadar karlı, yatırımın değerleme sonuçları beklentilerimizi karşılar mı, geri dönüş süresi tatmin edici mi gibi soruları içerir. Özellikle yeni kuruluşlarda maliyetin kendini amorti etme süresine dikkat edilmelidir.
Burada finansal tablolar hazırlanırken birden çok aşama vardır.
Bunları;
- Toplam yatırım (kuruluş, üretim, lojistik vb.) maliyeti ne kadar?
- Sektörel ve yasal bazda gereken sermaye miktarı nedir?
- Sabit, değişken ve olağan dışı gider kalemleri nelerdir?
- Faaliyete geçtikten sonra, ne kadar sürede kâr edilebilecek?
- Nakit akışı hangi kanallardan, ne seviyede olacak?
- Toplam yatırım tutarının hesaplanması
- İşletme giderlerinin belirlenmesi
- Tahmini gelir ve karlılık beklentisi
- Gelir tablosunun hazırlanması
şeklinde özetleye biliriz.
Fizibilite raporları yatırımı planlanan alana yönelik geniş bir öngörü sunmaktadır. Yolunda giden işlerin bir noktada yoldan çıkması, fizibilite çalışmasının eksikliğini gösterir. Dolayısıyla bu çalışmalar, işlerin yolunda gitmeye devam etmesini sağlayabilmek için de önemlidir. Risk doğurabilecek durumları önceden bilip kaçınmak, olası risklere karşı önceden tedbir almak, ani gelişmelerde aksiyona geçmek, finansal dengesizlikte kaynak yaratmak gibi proje açısından hayatî önem taşıyan eylemler de ancak verimli bir fizibilite çalışmasıyla mümkündür.
İ&G Accounting olarak siz değerli danışanlarımızın ihtiyaçlarına cevap vermek üzere her an yanınızdayız.